19 Ocak 2014 Pazar

Heidenau'da Feci Kaza: 2 Çocuk Yanarak Öldü

Almanya’nın Hamburg kentinde cumartesi akşamı meydana gelen trafik kazasında iki çocuk yanarak feci bir şekilde can verdi. Okul öncesi iki çocuğun arka koltuklarda oturduğu Opel marka bir araç ile karşı yönden gelen Volkswagen markalı bir otomobil Hamburg yakınlarındaki A1 otobanında çarpıştı.

Çarpışmadan hemen sonra  araçlar alev aldı ve iki çocuk tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

Aşırı hızdan kaynaklandığı belirlenen kazada şoför ve yanarak ölen iki çocuğun 40 yaşındaki babası ağır yaralandı.  Kazadan sonra Hamburg istikametindeki otoban incelemeler nedeniyle  yaklaşık 10 saat saat ulaşıma kapatıldı.

16 Ocak 2014 Perşembe

Kadın Girişimciler Partisi

Siyaset Bilimci Prof.Dr. Nurşen Mazıcı katıldığı özel bir televizyon kanalında yeni bir siyasi parti kuracağının müjdesini verdi.

Kurulacak yeni siyasi partinin adının "Kadın Girişimciler Partisi" olacağını ifade eden Mazıcı, her kesime hitap edeceğini ve yönetim kadrosunda erkeklerin de yer alacağını belirtti.
Nurşen Mazıcı partinin hazırlık aşamasında olduğunu ve ayrıntıların sonradan netleşeğini kaydetti. 

1 Ocak 2014 Çarşamba

The Best Offer / La Migliore Offerta /En İyi Teklif

Giuseppe Tornatore’den henüz Türkiye’de ve Abd’de vizyona girmeyen İtalya -Abd ortak yapımlı harika bir drama filmi ile yine birlikteyiz. Tabii harika kelimesi bu film için yetersiz kalabilir. Biz sinefiller olarak daha önce başarılı yönetmenin Sicilia Sicilia, La Leggenda del pianista sull’oceano, La sconosciuta ve Malena gibi filmlerini çok beğenmiştik fakat adam The Best Offer ile şaha kalkmış. Aşk ve sanattan ibaret olan bu muazzam film, İtalyan şehvetiyle coşmuş, Amerikan küstahlığıyla tavan yapmış.

Filmin başrol oyuncusu Oscar ödüllü(Shine 1996) Avustralyalı usta oyuncu Geoffrey Rush ki filmin hemen hemen bütün sahnelerini işgal etmiş. Daha önce bir filmde bir karakterin bu kadar çok gösterildiğini hiç hatırlamıyorum..Rush filmde Virgil Oldman karakterini canlandırmış. 60 yaşlarında açık artırmayla 1600-1800 yılları arasındaki sanat eserlerini satan bir antikacı. Çok titiz, ve düzenbaz olan Virgil beğendiği orijinal eserleri ilginç bir yöntemle ele geçiyor. Klasik sanat hayranı olan Oldman lüks evinin içinde gizli bir odası var ki bu oda zeminden tavana ünlü ressamların kadın portreleriyle dolu. hiç evlenmemiştir, kız arkadaşı dahi olmamıştır. Bütün zamanını bu portrelere ayırmıştır.

Oldman’a bir gün Claire’den (Sylvia Hoeks) bir telefon gelir
.  Ailesinden kendisine çok miras kaldığını ve bu sanat eserlerini satmak istediğini söyler. Oldman kızın verdiği adrese gider 200-300 senelik bu villanın içi antikalarla, tarihi heykellerle, portrelerle, doludur. Evin içinde Oldman - Claire  kapı arkasından konuşurlar çünkü Claire ailesini kaybettikten sonra yaklaşık 15 sene dışarı çıkmamıştır.

Kadınlara ilgili kadın portrelerden ibaret olan Virgil bu görmediği kadına karşı bir heyecan besler. Bir nevi duvarlar arasından gizli bir aşk alevlenir.  4-5 defa Claire’nin evine gidip gelen Virgil, kızın agorafobik (açık alana çıkamama hastalığı) olduğunu sonra anlayacaktır. (Olayın örgüsüne göre kızın sakat olduğunu veya çirkin olduğu için insanlara kendini göstermiyor şeklinde klasik bir tahmininde bulunmuştum. İyi ki de yanılmışım.)

 Bir gün Virgil evin içinde kapıyı açıp kapatarak  çıkmış gibi yapar ve kendini evin içnde saklar. Kızı bir heykelin arasından dikizlemeyi becerir. Gördüklerine inanmaz ve kızın güzelliğine hayran kalır. Bu durumu sahip olduğu mekanik atölyesinde çalışanı Robert’e(Jim Sturgess)anlatır. Aşk konusunda tecrübesi olmayan Oldman’ın akıl hocası olur Robert.

Dedik ya film klasik sanatlarla bezenmiş, o yüzden yazımdan sık sık ‘klasik’ kelimesi geçmektedir ki Claire’nin doğum günü için Virgil üstadı Robert’ten öneri istediğinde Robert ona klasik olanı yap cevabı verir ve Virgil bir demet çiçekle kızın kapısını çalar.

Aşk’ın ne olduğunu tam olarak bilmeyen Virgil, filmin sonunda duygularının esiri olur ve hayatını mahveder. Filmin görüntü yönetmeni ve sanat yönetmeni gerçekten iyi bir iş çıkarmışlar ikisinden Oscar bekliyorum ki film şu ana kadar ödül müzesi açmış. Gösterime girdiğinden beri 13 ödül almış.

* Filmdeki oyuncuların ülkeleri dikkatimi çekti.
   - Yönetmen İtalyan
J

  - Geoffrey Rush : Avustralya
  - Sylvia Hoeks : Hollanda
  - Jim Sturgess : İngiltere
  - Donald Sutherland : Kanada
  - Dermot Crowley : İrlanda
  -  Liya Kebede : Etiyopya
  - Sean Buchanan : İskoçya
  - Maximilian Dirr : Almanya

* Filmin kendisi zaten İtalya-Abd yapımlı olduğu için melez. Oyuncuların çoğu farklı ülkelerden,
* Filmin çekildiği şehirler farklı ülkelere ait : Prag, Londra, Viyana, Roma..
* Virgil kızın telefonla sevgilisiyle(bana göre Robert Claire’nin sevgilisiydi) konuştuğunu duydu, kız Virgil için şapşal dedi, fakat Virgil kızın peşinden gitmeyi neden devam etti ? Aşkın gözü   kördür demek ki istemiş yönetmen ?
* Filmin son sahnesindeki her yeri saatlerle süslü harika restaurant Prag’da.(Yönetmen bu sahneyi Roma'da çevirtmek istemişti son anda bu fikrinden vazgeçti)
* İmdb’den 7.8 almış, ki bana göre 10 olmalı.
 * Drama severler mutlaka izlemeli,