8 Nisan 2014 Salı

Schulze,” Şike sadakatsizlik ve dolandırıcılıktır”



İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen Şike ve Doping Paneli’nde konuşan Alman Hukukçu Götz Schulze, şikenin dolandırıcılık ve sadakatsizlik olduğunu belirtti. 

İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Alman Türk Hukuk Akademisi Spor Hukukunda Şike ve Doping konulu bir  panel düzenledi. Prof. Dr. Erol Ulusoy, Potsdam Üniverstesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Götz Schülze ve Spor Hukuk Enstitüsü ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. İsmail Altay’ın katıldığı panelde üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. 

Panelde söz alan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Erol Ulusoy, bugüne kadar şikenin sadece ceza açısından gündeme geldiğini belirterek, şikenin özel hukuk yönünün ihmal edildiğini kaydetti.
Ulusoy, yaptığı konuşmasında, ”Şike, bir kulübün veya bir sporcunun kendi emeği ve çabasıyla elde edebileceği sonucu haksız hukuka aykırı bir takım davranışlarla elde etme amacıdır. Şikenin özel hukuka yansıması haksız rekabettir. Şikeyi ticaret hukukuna uyguladığımız zaman şikenin bir haksız rekabet oluşturduğundan hiç şüphe yoktur. “ diyerek önemli açıklamalarda bulundu. 

İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Alman Türk Hukuk Akademisi tarafından düzenlenen panelde söz alan Prof. Dr. Götz Schülzce, siyasetçilere ücretsiz bilet vermenin de  şike suçları arasına girdiğini söyledi.  Şikenin spora olan inancı ve ilgiyi azalttığına işaret eden Schulze, “Şikenin diğer bir yönü de sadakatsizlik ve dolandırıcılıktır. Bahis oynayan kişinin oyuncu veya hakeme para vererek skoru istediği gibi sağlamak da şikedir. Şikenin son çıkış noktası doping yapmaktır. Oyuncular performanslarının en iyisini sergilemek için oynar o yüzden teşvik primi Almanya’da suç olarak değerlendirilmiyor. Şikenin sonucunda spora olan inanç ve ilginin azalmasıyla beraber devletin spora verdiği destek de azalır. “ diyerek sözlerini noktaladı.

7 Nisan 2014 Pazartesi

Peaches Geldof Öldü

Ünlü İngiliz fotomodel Peaches Geldof 25 yaşında öldü.  İsviçre Gazetesi 20 Minuten’in haberine göre genç fotomodel Wrotham’daki  evinde ölü olarak bulundu. Ölümü hakkında açıklamalarda bulunan polisler, olayın beklenilmeyen bir zamanda yaşandığını belirtti. Model Geldof'un biri 2 yaşında ve biri 11 aylık üzere iki çocuğu vardı. Peaches Geldof 2. evliliğini 2012 yılnda Thomas Cohen ile yapmıştı. 

Kızının ölümü hakkında konuşan baba Bob, “Çok üzüntülüyüm, kızım öldü, çok zekiydi, çok eğlenceliydi. Onu bir daha görmeyeceğimiz nasıl mümkün olabilir, biz bu acıyı nasıl taşıyacağız, onu çok sevmiştik, daima seveceğiz” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.




Geldof 15 yaşında medya kariyerine “Elle dergisinin köşelerine pozler vererek başlamıştı.  Televizyon moderetörü Paula Yates ve İrlandalı müziker Bob Geldof’un 2. Kızı olan Peachhes Geldof,twitter üzerinden annesiyle beraber çektikleri bir fotoğrafı paylaşmıştı.  Geldof’un annesi de bir eroin bağımlısıydı.

4 Nisan 2014 Cuma

Zenginer, “İş dünyası için önemli olan ekonomik duruştur”


TUSKON ve ODEK (Oruç Reis Denizciler Kulübü) tarafından organize edilen Rusya Federasyonu Astrahan Eyaleti Ticaret ve Yatırım Forumu Pendik  Green Park Otel’de gerçekleştirildi.

Astrahan Eyaleti’nden Meclis Başkanı Konstantin  Markelov, Sanayi Bakanı  Sergey Krjanovskiy, Ekonomi Bakanı Elina Polyanskaya, Tarım Bakanı Ivan Nesterenko , Eyalet üst düzey bürokratları ve Rus işadamlarının katılım
gösterdiği forumda bölgeyi tanıtıcı sunumların ardından ikili firma  görüşmeleri gerçekleştirildi. Müteakiben ODEK ile Astrahan Eyaleti  Sanayi ve Ticaret Odası arasında iyiniyet anlaşması imzalandı.

ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Turgut, Rusya ile tarihi ve coğrafi  bağlarımıza dikkat çekerek bölgesel işbirliklerinin son dönemde çok  önemli olduğunu ifade etti.  Türk Gemi İnşaa Sanayi olarak  hidrokarbon aramalarına yönelik platform ve gemi inşa faaliyetlerine  başlanıldığına atıfta bulunan Turgut, karşılıklı bir şekilde hem  Astrahan hem de Türkiye tarafında ortak girişimlerde bulunabileceklerini  söyledi. Turgut, Astrahan Heyeti ile yaptıkları görüşmelerde sadece iki ülke  arasında değil, Afrika gibi üçünü bir coğrafyada da ortak çalışma  yapabilecekleri yönünde bir fikir birliğine vardıklarını ifade etti.


İşadamlarının ve siyasetçilerin ilgi gösterdiği forumda söz alanTUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Zenginer bölgesel ekonomik işbirliğinin önemine değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Astrahan’a yapılacak bir yatırım Hazar üzerinden Azerbaycan, İran, Türkmenistan ve Kazakistan’a kadar ulaştırılabilir. Bu ülkeler üzerinden Afganistan, Pakistan ve Çin gibi büyük pazarlara ulaşma imkanı da yakalanabilir. Amacımız bölge dışına çıkıp yeni ticaret yerlerini keşfetmek. 2014 yılında Rusya’nın farklı yerlerine Türkiye’den katılacak iş adamlarıyla beraber değişik  organizasyonlar planladık.”


İş dünyası için ekonomik duruşun önemli olduğuna dikkat çeken Zenginer, Türkiye-Rusya arasındaki karşılıklı yatırımlarla gelinen seviyenin güven ve stratejik işbirliğinin önemli bir göstergesi olduğunu açıkladı.


Eyalet Meclis Başkanı Markelov Konstantin  Rusya Federasyonu tarafından  denizcilik endüstrisinin yoğunlaşacağı 3 bölgenin belirlendiğini,  bunlardan birinin de Astrahan olduğunu söyledi. Ayrıca Rusya Federasyonu
olarak sanayi üretiminde altsistemlerde 80% yerlilik politikasının  uygulanacağını ve bu nedenle yeni kuracakları denizcilik sektörüne  yönelik serbest bölgede çok özel fırsatlarla Türk sanayicilerini  beklediklerini ifade etti.

 Ticaret yatırım forumunda Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Alexey Erkhov da Türkiye’nin ve Rusya’nın ekonomik anlamda önemli yerlerde bulunduklarını belirtti.

Forumun ilk kısmında genel olarak gemi inşaa, balıkçılık ve inşaat  sektörlerinde faaliyet gösteren Türk ve Rus işadamları ikili görüşmeler  gerçekleştirdi. Öğleden sonra ODEK kulüp binasında verilen kokteyl ve
üye firmaların tesislerine yapılan teknik gezilerin ardından program  tamamlandı.