6 Temmuz 2011 Çarşamba

Gençlik Filmleri: Sömürme ve Ahlaksızlaştırma Politikası

Popüler kültür açısından 1980'li yıllara baktığımızda gençlik filmlerinde hızlı bir ilerlemenin olduğunu ve bu tarz filmlerin popüleritenin etkisiyle normal yaşantımızın içine iyice yerleştiğini görmekteyiz.

Dram, aksiyon, korku, gerilim, komedi, Bilim-Kurgu, romantik, macera,savaş,tarihi,biyografi, müzikal.. vb gibi film türlerinin yanına son yıllarda halkın rağbet ettiği "gençlik filmleri" dediğimiz kavram ortaya çıktı ve ne yazık ki olumsuz yönleri toplumsal açıdan büyük kaygı verecek şekilde artmış durumda.

Çok yüksek maliyetlerle yukarıda bahsetmeye çalıştığımız filmlerin çekilmesindeki amacı acaba hiç düşündük mü ? Düşünüp bu konu hakkında bilgi edindikten sonra izlemeyi bıraktık mı ? Samimi olsak ve cevap versek şunu deriz: "İzlemekten başka bir şey yapmadık, ne zaman vizyona gireceğini merak ettik, film izlemeye arkadaşlarımızı davet ettik, birlikte sinemaya gittik, bilet aldık, yanına pop cornu ihmal etmedik, evde saatlerce indirmeye çalıştık bilmediğimiz sitelerden, dvd aldık cd aldık, arkadaşlardan ödünç aldık, zamanımızın çoğunu bu tür gereksiz filmlerle harcadık." Peki ya sonuç ???


Film indirirken bilmediğimiz veya bildiğini sandığımız siteler yüklü miktarda para kazanıyor, reklamlardan torrentlerden, film indiren müşterilerden... Film indirdiğimiz siteler genel olarak sağda solda ahlak açısından iğrenç olan cezbedici, tahrik edici resimler, chat yazıları, telefon numaraları fotoğraflar vardır. Bunlar farkında olmadan insanın zihnini kemirir bellirli bir zaman sonra bize sıradan bir durummuş gibi gelmeye başlar.

Bizi bu tür durumlarla başbaşa bırakanlar veya bırakmaya çalışanların amacı para ve şuan ki insanlarla sonra gelecek nesillere ahlaksız bir ortam hazırlamaktan başka bir şey değildir

Almış olduğumuz veya temin ettiğimiz cd, dvd, afiş veya arkadaşlarla sohbet ettiğini filmler , tavsiye de bulunduğun son çıkan filmer, sinemada izlemeye gitmen gibi durumlar ise onların reklamını yapıp ilgiyi yükseltip bunlara izleyici artırmaktan başka bir şey değildir.Çünkü tavsiye ettiğin filmler, yolda elinde olan dvd, cd, afiş başkasının dikkatini çeker ve o kişinin hafızasında bir imaj oluşur o film hakkında ... Oysa bu şekildeki filmlerin asıl amacı da bu değil mi? Seni ve senin toplumuna etik açıdan biraz uygunsuz hale getirip seni istediği şekle sokmak...

Son yıllarda aşırı derece de çekilmeye başlananan bu filmlerin gerçeklikle alakası olmayıp film çeken ülkelerin kültürleriyle inançlarıyla, sosyal yaşantılarıyla hiç alakası da yoktur.. Bizi film izlemeye mahkum kişiler olarak gören ve bizlere görmek istedikleri gibi bir dünya göstermek istiyorlar ve insanların ruh hallerini bu şekilde kandırıyorlar bir nevi. Örneklerle konunun dağılmaması için perde arkasını görüp filmlere dur demek gerekiyor. Bu kadar basit aslında. Sanatsal filmler güzel eğitim belgeseller, içerikli filmler varken bunların bizim toplumumuzda ne işi var demek en güzeli ve en mantıklısı olsa gerek.

Özellikle gençlerin ve çocukların ahlak açısından temiz olması lazım, Çünkü geleceğin teminatı olan gençlerimiz, sonraki nesillerin bozulmaması için yegane şarttır. O yüzden öncelikle bizim ahlaklı olmamız lazım ki ahlaklı bireyler kazandıralım topluma.

Filmler hangi ülkede vizyona girecekse yetkili kişilerin de bir takım önlem almaları lazım halkı bu tür şeylerden uzak tutmaları ve insanlarını bu tür sömürülerden kurtarmaları gerekmektedir.

Unutmayın bunları izlemek demek bunlar gibi olmaya çalışmak demektir...

Hiç yorum yok: