8 Nisan 2014 Salı

Schulze,” Şike sadakatsizlik ve dolandırıcılıktır”



İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen Şike ve Doping Paneli’nde konuşan Alman Hukukçu Götz Schulze, şikenin dolandırıcılık ve sadakatsizlik olduğunu belirtti. 

İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Alman Türk Hukuk Akademisi Spor Hukukunda Şike ve Doping konulu bir  panel düzenledi. Prof. Dr. Erol Ulusoy, Potsdam Üniverstesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Götz Schülze ve Spor Hukuk Enstitüsü ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. İsmail Altay’ın katıldığı panelde üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. 

Panelde söz alan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Erol Ulusoy, bugüne kadar şikenin sadece ceza açısından gündeme geldiğini belirterek, şikenin özel hukuk yönünün ihmal edildiğini kaydetti.
Ulusoy, yaptığı konuşmasında, ”Şike, bir kulübün veya bir sporcunun kendi emeği ve çabasıyla elde edebileceği sonucu haksız hukuka aykırı bir takım davranışlarla elde etme amacıdır. Şikenin özel hukuka yansıması haksız rekabettir. Şikeyi ticaret hukukuna uyguladığımız zaman şikenin bir haksız rekabet oluşturduğundan hiç şüphe yoktur. “ diyerek önemli açıklamalarda bulundu. 

İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Alman Türk Hukuk Akademisi tarafından düzenlenen panelde söz alan Prof. Dr. Götz Schülzce, siyasetçilere ücretsiz bilet vermenin de  şike suçları arasına girdiğini söyledi.  Şikenin spora olan inancı ve ilgiyi azalttığına işaret eden Schulze, “Şikenin diğer bir yönü de sadakatsizlik ve dolandırıcılıktır. Bahis oynayan kişinin oyuncu veya hakeme para vererek skoru istediği gibi sağlamak da şikedir. Şikenin son çıkış noktası doping yapmaktır. Oyuncular performanslarının en iyisini sergilemek için oynar o yüzden teşvik primi Almanya’da suç olarak değerlendirilmiyor. Şikenin sonucunda spora olan inanç ve ilginin azalmasıyla beraber devletin spora verdiği destek de azalır. “ diyerek sözlerini noktaladı.

Hiç yorum yok: