15 Aralık 2015 Salı

Darüşşafaka Robot Takımı’na bir ödül daha!




Darüşşafaka FRC Robot Takımı Sultans of Türkiye, Fikret Yüksel Vakfı’nın Ülker Sports Arena’da düzenlediği FRC Off- Season Türkiye’nin en prestijli ödülü Chairman’s Award’a layık görüldü. 1941 yılı Darüşşafaka mezunu Fikret Yüksel'in kurucusu olduğu vakfın girişimleriyle Türkiye'de ilk kez düzenlenen turnuvanın her aşamasında Darüşşafaka öğrencileri ve mezunları gönüllü destek verdi.

Sekiz yıl önce ABD’de düzenlenen FRC turnuvalarına katılan ilk Türk takımı olan 2905 numaralı Sultans of Türkiye, ülkemizde ilk kez düzenlenen FRC turnuvasında diğer takımlara örnek oldu ve FIRST ruhunu en iyi yansıtan takım seçildi. Oyunun teması “Aim High” için robotlarını farklı stratejilerle hazırlayan ekipler kıyasıya mücadele ederken birbirleriyle yardımlaşma olanağı da buldu.

Darüşşafaka'da robot kulübünün kurulmasına vesile olan ve o yıldan beri desteğini sürdüren, merhum Fikret Yüksel'in (DŞ'41) ABD'de kurduğu Fikret Yüksel Vakfı girişimiyle Türkiye'de ilk kez düzenlenen turnuvaya, 28 takım katıldı. Üç gün boyunca mücadele eden takımlar, heyecanlı ve keyifli anlar yaşadı. Bu turnuvayla birlikte birçok Türk takımı da FRC’nin heyecanını yaşayarak organizasyonun bir parçası oldu.

FRC organizasyonlarının Türkiye’de başlaması için çalışmalarını sürdüren Fikret Yüksel Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Susan Burchard açılış konuşmasında “Eğer bir şeyi gerçekten yapmak isterseniz, yapamazsın diyenlere kulak asmayın” diyerek gençlere Off-Season FRC Türkiye Turnuvası’nı örnek gösterdi. Susan Burchard’ın konuşmasının arkasından söz alan Darüşşafaka 2013 mezunu Beren Kayalı, Darüşşafaka Robot Kulübü’nde yer almanın kendisine neler kazandırdığını ve meslek seçimine robot kulübünün nasıl yön verdiğini belirterek turnuva katılımcılarını bilgilendirdi.

FRC (First Robotics Competition), FIRST (Foundation For Inspiration and Recognition of Science and Technology) bünyesinde doğmuş, gençler için oluşturulmuş uluslararası bir robot yarışmasıdır. Kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan FIRST, gençlerin bilim ve teknolojiye ilgisini arttırmayı amaçlayan programlar sunuyor. Lise öğrencileri için uygulanan FRC’ye, 19 ülkeden 70 binin üzerinde öğrenci katılmış, Sultans of Türkiye’nin de içinde yer aldığı 2015 sezonuna sekiz Türk takımı başvurmuştu.

Fikret Yüksel Vakfı:
Darüşşafaka’dan 1941 yılında mezun olan Fikret Yüksel, İTÜ İnşaat Fakültesi’nde başladığı yüksek öğrenimini Darüşşafaka Cemiyeti’nin burs desteğiyle Harvard ve MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) İnşaat, Zemin Mekaniği ve Yapı Mühendisliği alanlarında sürdürdü. 1974’te ABD’ye giden Yüksel, orada evlendi. ABD’de inşaat ve gayrimenkul geliştirme alanında başarılı bir iş hayatı olan Yüksel, 1998’de Fikret Yüksel Vakfı’nı kurdu. 2001 yılında vefat eden Fikret Yüksel’in kurduğu Vakıf, bugün Darüşşafaka’nın en önemli destekçileri arasında yer alıyor.

Fikret Yüksel Vakfı 2008 yılından bu yana ayrıca Darüşşafaka’daki robot çalışmalarını da destekliyor. Darüşşafaka’da bir robot kulübü kurulmasına ön ayak olan Fikret Yüksel Vakfı'nın desteğiyle Darüşşafaka öğrencileri, 2008-2009 eğitim-öğretim yılından bu yana, ABD’de Foundation for Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST) tarafından düzenlenen robot yarışmalarına katılarak başarılar elde ediyor.

Darüşşafaka hakkında:

Türkiye’nin eğitim alanında ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak, onların yaşamlarını değiştiriyor. 1863 yılından bu yana “eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla varlığını sürdüren Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını, yükseköğrenimleri esnasında da burs almalarını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağını özümseyerek, “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla seçilen 978 öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda, 9 yıl süreyle tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.


Hiç yorum yok: