20 Ağustos 2014 Çarşamba

Otobüslere mazot yerine bitkisel yağ iddiası





Arife günü Beykoz Kavacık’ta meydana gelen ve 4 kişinin feci bir şekilde ölümüne sebep olan otobüs kazası, daha önce pek çok kazaya sebep olan 10 numara yağı ve son dönemlerde özellikle kaçak olarak kullanılan bitkisel yağları  akıllara getirdi. Yakıt yerine kullanılması yasak olmasına karşın özellikle otobüslerde, TIR’larda ve kamyonlarda ucuz olmasından dolayı tercih ediliyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Özel Halk otobüsleri şirketleri Basın Müşaviri Ercüment Coşkun savcılığın olayı şu an incelediğini ifade etti. Savcılığın, daha önce de yangına neden olan 10 numara yağ karıştırılmış yakıt kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi için yakıt tankından örnekler aldığı öğrenildi. Ayrıca, yanan otobüsün daha sonra mekanik ve elektrik incelemesine tabi tutulacağı belirtildi.

Yeni model otobüslerin hiç birinin motorunda yağ yakmadığını söyleyen  Coşkun, “Daha önceki dönemlerde araçlarda yağ kullanıldığı doğrudur. Kazayı geçiren araç  2013 model, Euro 5 motora sahip siz bu  motorlarda yağ koysanız da çalışmaz. Araçlarımız trafik ve İETT muayenesinden geçiyor.” dedi
  
4 kişiye mezar olan özel halk otobüsü 2013 model. İETT’nin belirlediği 15 yaş sınırının çok çok altında. İETT’nin özel halk otobüsleri üzerinde yönetim-yürütüm ve denetim yetkisi bulunuyor.

Hiç yorum yok: