22 Şubat 2014 Cumartesi

Ahmedi Xani Rahmetle Anıldı



 İstanbul Fatih Ali Emir Kültür Merkezi’nde Kürt edip, şair, tarihçi ve mutasavvıf Ahmed-i Xani için özel bir panel düzenlendi. 

Panele, yazar Müfit Yüksel, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve Alparslan Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ayhan Tek katıldı. Yoğun katılımın gerçekleştiği panelde Ahmed-i Xani’nin hayatı,  görüşleri, ilmi ve edebi konuşuldu. 

Panelin yöneticiliğini yapan yazar Müfit Yüksel, 70’lı ve 80’li yıllarda bu tür etkinliklerin yasak olduğunu belirterek şimdilerde yapılabilmesinin gurur verici olduğunu söyledi.
Yüksel, Xani’nin soyadının Xanik  köyünden geldiğini kaydederek “ Türkiye’de 3 tane Hanik Köyü var, Ahmed-i Xani’nin bu köylerden hangisinde dünyaya geldiğini ne yazık ki bilemiyoruz. “ dedi.

Panelde söz alan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kadri Yıldırım, Bediüzzaman Said Nursi’nin Ahmed-i Xani’nin Ağrı Doğubeyazıt’taki türbesinde gece gündüz ibadet ettiğini vurguladı.

Yıldırım, “Bir İslam alimini olduğu gibi kabul etmeliyiz. Türk alimlerini de Kürt alimlerini de bir bütün olarak alınması lazım, öyle işimize gelen yönleri alırsak bütünlük bozulur.”  diyerek konuşmasını tamamladı.

Ahmed-i Xani’nin Mem ü Zin mesnevisinin bir çok dile çevrildiğini söyleyen Alparslan Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ayhan Tek, bu eserin bir sembol haline geldiğini ifade etti. Tek, Mem ü Zin eserinin Türk Edebiyatı’na da katkılar sağladığını sözlerine ekledi.
En bilinen eseri, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesiyle yazdığı ‘Mem u Zin’ olan Ahmed-i Hani, başta Kur’an-I Kerim Tefsiri olmak üzere 91 cilt eser yazmıştır.

Hiç yorum yok: