22 Şubat 2014 Cumartesi

“İslam Sanatı İnancımı Artırıyor”



Kanadalı Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen sanat tarihçisi Laurelie Rae (25), 17 yaşında İslamla tanıştı. Rae, iki yıldır İstanbul Tasarım Merkezi'nde İslam Sanatı ve Geometrik Desenler Çalıştayı'nda ders veriyor. Müslüman Rae, “Geleneksel İslam sanatlar benim dinime ve inancıma bambaşka bir perspektif katıyor. Benim inancımı artırıyor. bu yüzden 2 yıldır Kanada'dan İstanbul'a geliyorum." dedi.

Rae, sanatçı olarak İslam'ı tercih ettiğini söylerken kendisine sanatın haram olduğu bile söylenmiş. Ancak Rae bu olumsuzluklar karşısında Allah'a doğru ilerlemenin doğru olup olmadığı konusunda bol bol dualarda bulunmuş.     

Laurelie Rae, İslam'a yönelmeden önce bile sanattaki çekiciliğin kişinin kendisinden gelmediğini hep düşündüğünü dile getirdi. Cami mimarisine merak salan Kanadalı Laurelie, zamanla bu merakı  bir tutkuya dönüştü.  Sanatta maneviyatın varlığına değinen Müslüman genç kız, İslam ve sanat arasında zengin ve anlamlı bir bağın olduğuna da dikkat çekti.

Müslüman olduktan sonra sanata ilgisi artan Rae, özellikle; tezhip, seramik ve çini gibi alanlarda özel öğretmenlerden ders aldı. İslam Sanatı’nın kendisine çok mantıklı ve doğal geldiğini belirten sanatçı Rea, “Geleneksel sanatlar benim dinime ve inancıma bambaşka bir perspektif katıyor.” dedi. Rae, asıl görevinin ise Müslümanların evine sanatı götürmek ve hitap ettiği kitleleri kendi içinde diyaloğa sevk etmek olduğunu ifade etti.

Laurelie'nin ayrıca Kanadalı Müslümanların ibadet alanları ve kadınların camilerdeki ibadet alanıyla ilgili projeleri de var. Rae, Montreal'de İslam Sanatı hakkında yeterli kaynağın olmaması yüzünden İstanbul'a taşındı. Şu an İstanbul Fatih'te bulunan İstanbul Tasarım Merkezi'nde İslam Sanatı ve Geometrik Desenler Çalıştayı'nda öğrencilere dersler veriyor.

 Geometrik Desenler Çalıştayı Türkiye'de Bir İlk

 Batı dünyası bizim eserlerimize bizden daha çok vakıflar ve bizim yapmamız gerekeni onlar yapıyor diyen İstanbul Tasarım Merkezi Genel Koordinatörü Nihal Alodalı,” İslam Sanatı ve Geometrik Desenler Çalıştayı Türkiye'de bir ilk ve bunun Laurelie gibi birisinin başarması ibretlik bir durum.” şeklinde konuştu. Alodalı, “Biz bu açığımızı fark ettiğimizde İslami ve genel değerlerle ilgili yoğun çalışmalar başlattık, bu yüzden, İslami sanatların yanı sıra, Osmanlı mimarisi,fotoğraf ve grafik atölyeleri açtık” ifadesini kullandı.


Hiç yorum yok: