11 Nisan 2009 Cumartesi

İnternet Gazeteciliği

İnternet, kendine özgü yapısından dolayı, sadece mevcut kitle iletişim araçlarından çıkan enformasyonun yayılmasına olanak veren bir araç olarak kalmamış aynı zamanda enformasyonun yeniden üretildiği ve yeni biçimlerde sunulduğu bir ortam haline gelmiştir.

İnternet gazeteciliği ile de iletişim alanına yeni kavramlar, yeni tanımlar, yeni boyutlar kazandırılmıştır. Ayrıca kitle iletişimi daha özgür, daha demokratik ve interaktif yapıya bürünmüştür. İnteraktif katılımcılığa artıran, katılımcı demokrasiyi oluşturan bu bağ, gitgide büyümektedir. Bu yeni teknolojide mesajın denetlenmesi , düzeltilmesi, alınması daha kolay olmuş ve geri besleme belki mesaj kadar önemli hale gelmiştir. Böyle bir medyanın herkesçe kullanılabilmesi, her yaşa hitap edebilmesi kullanımını ve gücünü arttırmıştır. Öyle ki web erişimi, doğrudan doğruya her vatandaşı bir muhabir yapmıştır.
Kendi internet sitelerini açanlar, cep telefonlarıyla bir olayı anında görüntüleyip internette yayınlayanlar gün geçtikçe çoğalmaktadır. Gelecekteki iyiye mi, yoksa kötüye mi gideceğini bilemediğimiz gazeteciliği, artık herkese malolmuş bir meslek olarak görmemiz gerekiyor.
Günümüzde internet teknolojisi, dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok kısa zamanda benimsenmiş ve birçok endüstri alanlarında bilgi ve iletişim aracı olarak kullanılmaya başlamıştır. Bugün kağıda basılı olarak yayımlanan gazeteler, çeşitli dağıtım zorluklarından dolayı ancak dar bölgelere erişebilmektedir. Buna karşılık internet üzerinden yayınlanan gazetelere dünyanın her yerinden anında erişmek mümkündür.

İnternet gazetelerinin diğer bir üstünlüğü ise, geleneksel gazetede, günlük haberler bir gğn sonra bazen de iki gün sonra okuyucunun önüne geliyor. İnternet gazeteciliği ise haberi sıcak takip ediyor. Günün haberlerini aynı gün okuyabiliyoruz. Bunun yanında ücretsiz olması, yerel değil tüm dünyada izlenebilir olması, spor, siyaset ve yaşam gibi istenilen alanda tarama özelliğinin bulunması özellikle ülkemiz yazılı gazeteleri karşısında fazlaca bir üstünlük sağladığı söylenemez. Bunda internetle ilgili fiziki şartların yanı sıra haber portallarının içerik sunumları, kurumsallaşamayışları, aynı kaynaklardan beslenmeleri, denetimsiz olmaları, güvenirsizlikleri ile toplumun kültürel, ekonomik, ve eğitim bağlamında interneti algılayış biçimleri gibi bir çok sorun yatmaktadır.
İnternet yayıncılığının avantaj ve dezavantajlarına rağmen dünyada gazetenin durumu ve geleceği konusunda yapılan araştırmalar gazetenin yeni iletişim ortamına ayak uydurmak için rol değştirmesi sürecinin başladığını göstermektedir.
Gazetenin sıcak haber verme üstünlüğü radyo, televizyon ve internete kaptırmasıyla, gazeteler artık okur adına haber seçme işlevini yavaş yavaş bırakmak zorunda kaldı. Tirajların artmadığı, yeni gazetelerin çıkmadığı, gazete alan ev oranının düştüğü, gençlerin gazete okumadığı, yeni medyanın gazetelerin ekonomik tabanına kemirdiği günümüzde, gazetenin yeni işlevi, enformasyon seline uğramış dünyada artık güvenilir bir rehber olmaktır.

Değişen teknoloji, yaşam tarzları, ekonomik olgular karşısında tüm cephelerde gerileyen gazeteler bazı gözlemcilere göre uzun bir süre daha dağıtılmaya ve para kazanmaya devam edecekler ama hiçbir zaman eski egemenliklerini kuramayacaklar. Ancak, güvenilir gazetecilik başlıca can simitleri olacak.
Kısacası fiziksel sınırların ve kısıtlıkların kalktığı böyle bir zeminin imkanlarından faydalanarak farklı bir gazeteciliğe varmaktan başka seçenek görünmemektedir.

KAYNAKLAR
Aköz, Emre (2005). “İnternet gazeteciliği diye bir şey var mı?”
www.haberturk.com
ATABEK, Ümit (2003). “Yeni İletişim Teknolojileri ve Yerel Medya İçin Olanaklar”,
Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya, IPS İletişim Vakfı Yayınları,
İstanbul
AYAN, Serhat (2003). “Bir Başka Tür Gazetecilik” ,
http://www.turk.internet.com
DİLMEN, Nemci Emel (2005). “Yönetenler Açısından Türkiye’deki İnternet Gazeteleri ve Haber Portalları Üzerine Bir Değerlendirme”. İstanbul Üniversitesi
İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı :22
GERAY, Haluk (1996). “Yeni İletişim Teknolojilerinde Eğilimler: İnternet GII ve Türkiye”, Yeni Türkiye Medya Özel Sayısı 1, Ankara

Hiç yorum yok: