4 Ocak 2015 Pazar

Balat parsel parsel burjuvazinin eline geçiyor





İstanbul’un en eski semtlerinden Fener ve Balat'taki tarihi evler mahalle halkının elinden bir bir çıkıyor. Varlıklı kişiler tarafından evlerin satın alınması,  semtlerinden ayrılmak istemeyen Fener-Balat’ta oturan insanları oldukça tedirgin ediyor. 'Fener-Balat Rehabilitasyon Çalışmaları' projesi kapsamında yapılan çalışmalardan sonra fiyatı neredeyse iki katına çıkan dairelerine yapılan tekliflere direnemeyen halk , semti terk etmek zorunda kalmaktan şikayetçi. Semt sakinleri, tarihi evlerin bakım ve onarım maliyetini karşılamayadıkları için dairelerini düşük fiyatlara satmak zorunda kalıyor. Duruma direnip  ayrılmak istemeyen vatandaşlar  ise proje dahilinde evlerin boyanmasının yanı sıra mahalledeki kaçak ve yıkık binaların altyapı sorunlarına çözüm istiyor.
Balat’ın kısım kısım parçalandığını ve semt sakinlerinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldıklarını ifade eden Fener Balat Ayvansaray Mülk Sahiplerinin ve Kiracılarının Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği(FEBAYDER) Başkanı İbrahim Güntekin, bölgeye yapılmak istenilenin proje ve tarihi restore olmadığını aksine asıl hedefin evlere rant yoluyla ele geçirmek olduğunu  söyledi. Fener-Balat’ın parçalandığını savunan Güntekin, “Yasa çıkartmışlar kısım kısım Balat parçalanıyor. Çünkü komple ele geçirilmeye çalışılsaydı büyük tepki alırlardı, isyan çıkardı. Seni koruması gereken devlet, korumadan çıkmış,  senin malına mülkünü alıp terk etsin buradan diye bir proje yapmış adeta.   Bu alanda bina projesi yapılmış  tarihi restore filan değil, eski binalar yıkılacak onun yerine yeni binalar inşaa edecekler.  Düzen kokuşmuş,  niye insanlar kaçak bina yapıyor da vatandaş tapulu yerden yapamıyor.” serzenişinde bulundu. Güntekin ayrıca yapılan bu çalışmalardan mahalle sakinlerinin haberdar olmadığını ve yapılmak istenilenleri 2009 yılında yargıya taşıdıklarını da sözlerine ekledi. 

Balatlılar: Yenileme çalışmaları göz boyamaya dönüşmesin

35 yıldır Balatlı olan Suat Mantar yapılan çalışmaların sadece dış cephelerin boyanması olarak kalmaması gerektiğini söyledi. Yaşadıkları Balat bölgesinin uzun süredir bakımsız olduğunu belirten Mantar, mahallelerinde yapılması gereken daha öncelikli işler olduğunu vurguladı. "Şu anda burada yapılan binaların yenilenmesi değil. Sadece bir firmaya dış cepheler boyatıldı. Çökme durumunda olan bir sürü bina var. Bu mahallede yaşamayan insanlar 2-3 senelik peşinat verip buradan 'yatırım amaçlı' diyerek ev topluyor. Balatlıya ise Kartal'dan ev gösterip gidin orada yaşayın deniyor. Mahalleli bir çivi çakamıyor evine. Tarihi yerlere kaçak kat çıkarıyorlar. Kiliseye ait yerleri bile kiraladılar. Bir çok defa belediyeye şikayet ettim birşey değişmedi. Evine bir balkon yapan vatandaşın kapısına ise her gün zabıta gönderiyorlar." dedi. 


Ev sahibi İbrahim Erol da "Bu caddede altyapı yok. Bakım yok, kaldırım yok her yer çukur. En az 20 senedir burada yıkılacak durumda olan binalar var. Şimdi yıkacağız diyorlar. Belediye evinizin her yerini yenilerim ama malınıza da ortak olurum diyor. Yapılan boya için ilerde insanlara bir fatura çıkarmazlar inşallah." ifadelerini kullandı. 


Fatih Belediyesi tarafından yapılan‘Fener-Balat Rehabilitasyon Çalışmaları' projesi kapsamında Balat'taki bazı tarihi evlerde çalışmalara  cephe boyamasıyla başlandı. 2 ayda bitirilmesi öngörülen çalışmalarda 136 bina ile birlikte cadde ve sokaklardaki yol ve kaldırımlar yenilenecek ve onarılacak. 36 metruk bina ise yıkılacak. Balat'ta bulunan Yıldırım Caddesi ve Hızır Çavuş Köprübaşı Sokak'ta yer alan tarihi Balat evlerinin bir kısmının ön cephe boyaması yapılmış durumda. Daha önce Divanyolu- Yeniçeriler ve Ordu, Ankara ve Bab-ı Ali Caddeleri'nde cephe yenileme uygulaması, Zeyrek Salihpaşa Caddesi'ndeki evlere ise yenileme çalışması yapılmıştı.

Hiç yorum yok: