4 Ocak 2015 Pazar

Trafiği felç eden ambarlar 2 yıldır taşınmayı bekliyor




İstanbul Zeyntinburnu’nda, ilaçtan konfeksiyona, beyaz eşyadan gıdaya kadar günlük ortalama 6 bin ton mal sevkiyatının yapıldığı ambarlar şehrin ortasında kalmış durumda. Özellikle 14.00-17.00 saatleri arasında kamyon kuyruğu Bakırköy’den Haliç’e kadar uzanabiliyor. Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), ambarların buradan taşınması için 2011 yılında bir karar aldı. Taşınacak yerleri olmadığı için karşı dava açıp kazanan ve geçici olarak eski yerlerinde kalan ambarcılar, TOKİ’nin Hadımköy’de yapacağı lojistik merkezine taşınmayı bekliyor.  Konu hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Nakliyeciler Derneği Başkanı Erol Özçelik ise, Zeytinburnu’nda yer alan  ambarın  Hadımköy’e taşınmasının ancak 2015’in sonuna doğru gerçekleşebileceğini söylüyor. 

Anadolu’ya her türlü mal sevkiyatının yapıldığı ambarlara günlük ortalama 400 büyük kamyon ve 300 kamyonet giriş yapıyor. Buradaki malları Türkiye’ye dağıtan firmalar, kargolara göre daha ucuz taşımacılık yaptıkları için tercih ediliyor. Bu yüzden de İstanbul’daki 265 ilaç fabrikasının ürettiği ilaçların yüzde 80’i buradan dağıtılıyor. Ambarlar, son zamanlarda trafik için de  büyük bir sorun teşkil ediyor. İstanbul’un merkezi bir bölgesinde sıkışıp kalan ambarlar, gün içinde özellikle 14.00-17.00 saatleri arasında Bakırköy’den Haliç’e kadar yoğunlaşan şehir içi trafiğinin sebebi.

Hadımköy’e taşındıkları zaman şehir içi trafiğinin rahatlayacağını belirten Nakliyeciler Derneği Başkanı Erol Özçelik, “Hadımköy’deki alan 200 dönümlük bir alan, oraya taşındığımızda Zeytinburnu’na gelen araçlar kalkacak, Özellikle Anadolu’nun farklı şehirlerinden gelen Kamyon,kamyonet ve tırlar Ambarın giriş ve çıkışlarında sıkıntı oluşuturuyor çünkü tek bir giriş ve tek bir çıkış var. Ama Hadımköy’e taşındığımızda trafik ciddi bir şekilde rahatlayacak, fakat tek sorumlu da burası değil. İş durumuna göre ambara giren ve çıkan araç sayısı değişiyor. Gebze tarafına da bir ambar olduğu takdirde Avrupa yakasına gelen araçların sayısı yüzde 30 azalacak.  Şu an kamyonların giriş çıkışlarının belli saatleri var, E-5’deki otobüsler ve minibüsler daha büyük zarar veriyor. Onların kalkması lazım. 3. Köprü olduğu zaman sadece ağır vasıtalar oradan gidecek ve bu da trafiği iyice rahatlatacak. “ şeklinde konuştu.

E-5 Karayolu’ndaki trafiğin uzun araçların ambar giriş ve çıkışlarında saatlerce beklediğinden dolayı oluştuğunu söyleyen Ambar çalışanı Yılmaz Karain, “Ambarın tek bir girişi ve çıkışı var, bir de gıda yüklemeleri saatleri buluyor. Eskiden trafik sıkıntısı yoktu, ambarın etrafı binalarla çevrilince burası ortalıkta kaldı. Ambarın yeri de dar 130 dönümlük o yüzden trafiğe sıkıntı veriyor.”dedi


Zeytinbunu Belediyesi’nden yapılan açıklamada “Ambarlar’ın yerleşik olduğu alan yabancı bir şirket olan Akzirve Gayrimenkul’a satıldı. Buradaki arsanın alınması karşılığında da, vatandaşlarımıza verdikleri söz olarak Hadımköy’e, yine aynı şirket tarafından yeni bir ambar inşaatı yapılacak. Hadımköy’e yapılacak olan Ambarlar doğrudan üçüncü köprüye entegre olacak. Yani kamyonlar doğrudan bu yolu kullanacaklar ve bu da trafiğe çok ciddi oranda katkı sağlayacak.” İfadeleri kullanıldı. Akzirve Gayrimenkul’dan edinilen  bilgiye göre ise taşınacak ambarın yerine önümüzdeki aylarda rezidansların yapılacağı öğrenildi.



Hiç yorum yok: