21 Şubat 2015 Cumartesi

Kore Savaşı'nda başlayan hikaye devam ediyor

Kağıthane Belediyesi, Kore’de milyonları ağlatan buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Kore Savaşı’nda Türk Tugayı içinde yer alan Süleyman Dilbirliği savaşta yol kenarında kimsesiz halde bulduğu Koreli Ayla’yı (Kim Un Cu) 60 yıl sonra Kore’de buldu. Dilbirliği film gibi kavuşma hikayesini İstanbul’da ilk kez anlatıyor.

Kore’de başlayıp İstanbul’da biten bir serüvenin adıdır Koreli Ayla. Asıl adı Kim un Cu. Kore Savaşı’nda anne babasını kaybetti. Bir Türk subayı yol kenarında gördüğü çocuğa sahip çıktı. Türk Birliği’nde bakılan ve büyütülen Kim Un Cu’ya ‘Koreli Ayla’ ismi verildi.  Savaş yıllarında Türk askeri ile birlikte yedi onlarla birçok şeyi paylaştı.  Kısa sürede Türkçe öğrendi. Hatta Koreliler ile Türk askerleri arasında tercümanlık bile yaptı.
Savaş’ın bitmesi ile Kore’da başlayan hikaye aslında hiç bitmedi. Türk subayı Süleyman Dilbirliği savaştan 60 yıl sonra Koreli Ayla’nın izini sürdü ve Kore’de onu bulmayı başardı. Kore’de yılın olayı olarak gösterilen kavuşma milyonlarca Koreliyi gözyaşlarına boğdu.
Film gibi hikaye Kağıthane’de sürüyor. Kağıthane Belediyesi ve Türk Kore Gazileri Anma Topluluğu tarafından Kore Savaşı anma ve Koreli Ayla programı düzenlenecek.

Hiç yorum yok: