5 Ekim 2014 Pazar

İstanbul'da kesim merkezleri yetersiz kalınca vatandaş kurbanını dışarıda kesti



İstanbul'da bayramın ilk günü  kesim merkezlerinin yetersiz kalması ve acelecilik yüzünde vatandaşlar kurbanlarını boş buldukları arazilerde kesti. Sultangazi, Başakşehir başta olmak üzere birçok yerde kesimler boş arazilerde yapıldı. Bazı vatandaşlar da kurbanı satın aldıkları alanlarda kesimleri gerçekleştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi gün boyu Ataşehir'de 2 büyükbaş, 1 küçükbaş, Başakşehir'de 4 büyükbaş, 1 küçükbaş, Alibeyköy'de ise  2 büyükbaş, 1 küçükbaş kesimhanesi ile hizmet verdi fakat yetersiz kaldı. Kesim yerlerinde büyükbaşlar 300-400, küçükbaşlar 50-10 lira kesildi.
      Kurban Bayramı'nın ilk günü belediye ve mülkü idarelerin kurban kesimleri için ayırdıkları yerler yetersiz kalınca, vatandaşlar çareyi boş buldukları alanlarda hayvan keserek bulmaya çalıştı.Sultangazi'de satış alanlarındaki yoğunluk nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu. Kesim yasağına rağmen, vatandaşların yol kenarlarında ve boş arsalarda kurban kestikleri görüldü. Kesim yerleri dar gelince vatandaşlar hayvanlarını boş buldukları yerlerde kesti. Başakşehir'de ise 'Açık arazide kurban kesimi yapmak yasaktır' yazılı  tabelalara rağmen kurbanlıklarını açık alanda kesildi. Bazı vatandaşlar twitterdan kaçak kurban kesim yerleri olduğunu iddia ederek, bu yerleri belediyelere şikayet etti, fotoğrafları paylaştı.

  Özel kesim alanları denetlenmiyor, vatandaş kötü koşullardan şikayetçi

    Ataşehir'e bağlı Yenisahra semtinde kurulan kurban satış ve kesim alanı sağlık koşullarına uygun olmadığı gözlemlendi. Özel bir şahsa ait olan satış ve kesim alanı belediye ekipleri tarafından denetlenmediği iddia edildi. Kurbanlık hayvanlarını buradan aldıkları için burada kesmeye mecbur olduklarını söyleyen vatandaşlar, "Sokakta kesemiyoruz. Mecburen burada kesmek zorundayız." diyor. Diğer yandan E5 karayolunun kenarında kurulan pazarda kasaplara kurbanını kestiren vatandaşlar, daha sonra sağlıksız koşullarda kurbanlarını paylara ayırdı.  
 
  Kurbanlık kan havuzuna düştü, itfaiye uyutarak çıkardı

 
İstanbul Ataşehir'de bir boğa, kesilen hayvanların kanlarının dolduğu 3 metre derinliğindeki bir çukura düştü. Kesim yerine götürülürken ipini kopararak kaçan gözleri bağlı boğa, çukurdan iğne ile uyuşturulup çıkarıldı.


 Kesim yerlerinde büyükbaşlar 300-400, küçükbaşlar 50-10 lira kesildi

     İstanbul'da kurban kesim merkezlerinde büyükbaş hayvanların kesimleri 300 ile 400 tl arasında değişirken, küçükbaş hayvanlarda 50 ile 100 tl arası oldu. Anadolu yakasında bulunan 320 çadırlı Çekmeköy hayvan satış ve kesim merkezinde büyükbaş hayvanların hepsi satılırken bazı küçükbaş hayvan satıcıları ise hayvanlarını henüz bitiremediklerini söyledi. Beykoz Belediyesine ait Çavuşbaşı kurban satış ve kesim merkezinde de kurbanlar satıldı. Beykoz'da Belediyenin satış alanının içinde açılan konteynırlarda büyükbaş hayvanlar 15 dakika içerisinde 4 parça halinde hızlı bir şekilde sahiplerine verildi. Beykoz Belediyesine ait kurban satış ve kesim merkezi'nde görevli Hacı Karaman 10-15 dakikada bir hayvanın kesim işleminin bitirilerek sahibine teslim edildiğini söyledi. Karaman, "Kurbanlar kesiliyor, derisi yüzülüp 4 parça halinde teslim ediliyor. 150 tane çadır var. Hayvanlarında hemen hemen hepsi satıldı. Ücretler alındıktan sonra makbuz karşılığı para yatırılıyor. Hijyenik ve hızlı bir şekilde kesim sağlanıyor. Toplam 9 tane konteynırımız var. Kesim 4 parça fiyatımız 350 TL" diye konuştu.
       Kesim alanında kurbanını kesen ve Kimse Yok Mu'ya bir kurban bağışladığını belirten esnaf Yasin Çap, "Biz yedi ortakla bir Büyükbaş Kurbanlık aldık, üçte ikisini fakirlere vereceğiz, inşallah dün de Kimse Yok Mu'ya bir büyükbaş göndermiştim, onlar da gerekli muhtaçlara gönderir Allah'ın izniyle." diye konuştu.
      Çekmeköy'de kurulan 320 çadırlı kurban satış merkezinde büyükbaş hayvanlar satılırken bazı küçükbaş hayvanlar satıcıların ellerinde kaldı. Küçükbaş kurbanlarının elimde kaldığını söyleyen Mustafa Özden 15 günden beri zor şartlar altında kurbanlarımı satmaya çalışıyorum Çadır için  8 bin 500 tl verdim. Ağrı'dan getirdiğim küçükbaş hayvanların elimde kaldı şimdi insanlar fırsatçılık yapıp ucuz fiyata almak isteyecekler, 8 bin 500 Çadır için nakit para ödedim. Burda 320 çadır kurulmuş onlardan benim gibi 6-8 bin TL arasında para ödemişler." şeklinde konuştu.
    Çekmeköy'de büyükbaş kurbanlarını satan Kurban satıcısı Murat Aladağ, "Kesim yeri uygun değil. Daha temiz daha düzenli olması lazım. Su yok böyle ideal değil. Belediye yapsaydı daha iyi olurdu."dedi

Şikayetler için 5 ekip görevlendirildi

 İstanbul'da belirlenen yerler dışında kurban satış ve kesimini engellemek için Büyükşehir ve ilçe zabıta ekipleri arasında 5 ekip görevlendirdi. Kaçan kurbanlıkların yakalanması için 10 ekipten oluşan Kaçak Kurban Yakalama Timleri de kuruldu. Vatandaşlar şikâyetlerini 453 73 00 numaralı telefona yapabilecek.

Hiç yorum yok: