5 Ekim 2014 Pazar

Kurbanlıklar pazarda; satıcılar ilgi bekliyor

İlk kurbanlıklar İstanbul’un Avrupa yakasına giriş yaptı. Kurbanlıklar ve satıcılar için satış alanlarındaki yerler hazır. Ancak, birçok satıcı kendilerine tahsis edilen yerlere fahiş fiyatlar ödemelerine rağmen gerekli hizmeti alamadıklarını belirtiyor. Satıcılar, “Binlerce lira yer ücreti veriyoruz, en temel sıcak su ve banyo ihtiyaçlarımız düşünülmemiş.” diyor.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala İstanbul’un Anadolu yakasına ilk kurbanlıklar getirilmeye başlandı. Kurban satıcıları, kurban fiyatlarının geçen seneye göre arttığını söylerken fiyatlardaki yükselmede çadır, taşıma ve yem fiyatlarındaki artışların etkili olduğunu söyledi. İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise canlı kurban eti fiyatının henüz belli olmadığını, önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını belirtti. Çekmeköy, Çengelköy gibi kurban kesim yerlerindeki çoğu satıcı çadır fiyatlarının çok yüksek olmasından, duş ve su gibi ihtiyaçların satış bölgesinde olmamasından şikayetçi. Beykoz Çavuşbaşı kurban satış ve kesim alanının ise organize bir şekilde faaliyet gösterdiği ve daha düzenli olduğu dikkat çekiyor. Satıcılar memleketlerinden getirdikleri kurbanlıkların ellerinde kalacağından endişelenirken, geçen sene bazı yerlerde yaşanan hırsızlık vakalarından dolayı da geceleri gözlerine uyku girmediğini anlatıyor. Büyükbaş kurbanlıkların ortalama fiyatları değişkenlik gösteriyor. Fiyatlar, 4 bin TL’den başlayıp 13 bin TL’ye kadar çıkıyor. Küçükbaş kurbanlıklar ise ortalama 450 TL ile 800 TL arasında satılıyor. Çekmeköy’de kurulan pazarın en pahalı büyükbaş hayvanı ise 13 bin TL. Yaklaşık 1 ton ağırlığında bulunan kurbanlık, vatandaşların ilgisini çekiyor.

ÇADIR kirası 7-8 BİN LİRA; AMA DUŞ ve su YOK

Çekmeköy Kemerdere mevkiinde kurulan kurban satış yerinde satışa başlayan Mehmet Suçin, kiraladığı çadıra 8 bin lira vermesine rağmen şartlarının çok kötü olduğunu ve hiçbir hizmet alamadıklarını anlatıyor. Ağrı’dan 27 büyükbaş kurbanlık getirdiğini anlatan Suçin, “Duş alacağımız yer yok. Ne yapacağız Allah bilir. Çadıra 8 bin lira veriyorum; ama hiçbir hizmet yok. Şartlarımız çok kötü. Geçen seneye göre fiyatlarımızda ortalama bin lira kadar bir artış söz konusu. Eğer ki hayvanlarımı satamazsam dışarıda et balık kombinaları 24 TL’ye kesiyor. Satamazsam götürüp kestireceğim. Geri götüremem çünkü çok masraflı oluyor. Geçen seneki fiyatlar düşüktü; ama et bu yıl pahalandı. Artışlardan dolayı geçen sene 4 bin 500 liraya sattığım hayvanı bu sene 5 bin 500 liraya satacağım.” dedi. Kars’tan gelen Tacettin Şeker, geçen sene yaşanan hırsızlık olaylarından dolayı geceleri gözlerine uyku girmediğini söylüyor. 20 senedir kurbancılık yaptığını anlatan Şeker şöyle konuştu: “Kars’tan geldim. 80 küçükbaş, 15 tane de büyükbaş kurbanlık getirdim. Malzemeler hariç çadıra 7 bin lira verdim. Yeni başladık satışlara. Burada 3 hafta banyo yapamadan duracağız. Geçen sene hırsızlık olayları oldu. Bu konuda da endişeliyiz. Korkudan gece yatamıyoruz.”
    Üsküdar Çengelköy’de kurduğu çadırda satışlara başlayan Tekin Korkut ise altyapının çok kötü olduğunu, hayvanlarını getiren TIR şoförüne henüz para veremediğini, masrafların beklediğinden fazla çıktığını anlatıyor. Korkut, “Kurbanlıkları Muş’tan getirdim.  Çadıra 7 bin lira verdim. İmkanlarımız çok kötü. Suyumuz ve yatacak yerimiz yok. Sıkıntılarımız çok. Hırsızlık olaylarına karşı güvenlik olsa çok güzel olurdu.” diye konuştu.

SATICILAR KURBANKENT’TEN MEMNUN
Beykoz Çavuşbaşı kurban satış ve kesim alanındaki satıcılar ise şartlarından memnun olduklarını ve verdikleri paranın karşılığında tüm hizmetleri aldıklarını ifade ediyor. 5 senedir aynı yeri tercih ettiğini dile getiren Ali Öztürk, “Sivas Zara’dan geldim. Burası çok güzel. 5 senedir geliyorum bir tane bile malım burada kalmadı. Güzelce hayvanlarımızı satıyoruz. Her türlü imkanımız var. Camimiz, suyumuz, duşumuz var. Satış fiyatlarımız ise geçen seneye göre biraz daha pahalı olacak.” dedi. Beykoz Belediyesi yetkilisi Hacı Karaman ise verilen hizmetleri şu şekilde anlattı: “2 bölgeden oluşan çadırımızın sayısı 162. Her bir çadır 20-24 kurbanlık alabiliyor. Su, gübre, yatmaları için ranza veriyoruz. Bu şekilde bir hizmette bulunuyoruz. Kesim alanımız da burada. Çadır fiyatları ise 7 bin lira. Bütün ihtiyaçlar burada karşılanıyor. Veteriner kontrolünde pasaportları, küpe numaralarına kadar kontrol ediliyor. Kurbanlık yaşına gelip gelmedikleri de kontrolümüz altında.”

Hiç yorum yok: