17 Aralık 2011 Cumartesi

Uyum ve Bütünleşme Açısından "Entegrasyon"

Fransızca'da "integration" şeklindeki bu kavramın aslında çok daha eskilere dayandığını ve günümüzde çoğu dilde yer alan  Latince'deki "Integrare" isminden türetildiği bilinen bir gerçektir.

Entegrasyon, uyum ve bütünleşme anlamına gelir. Daha açık bir ifadeyle herhangi bir ülkede, bir ortamda azınlık bölümünde kalan toplumlarının veya gruplarının, çoğunlukta olan uluslara, insanlara, medeniyetlere uymasıdır.Onlarla bütünleşip birlik olunmasıdır.

Entegrasyon, azınlığın çoğunlukla bütünleşip uyumlu bir şekilde yaşaması olduğuna göre çoğunluğun azınlıkta kalan kişileri kendi vatandaşları ile eş değer görmeli, azınlıkta olanlar ise çoğunluğa uyup onlarla beraber bütünleşmelidir ve bu sürecin hızlı olması her iki taraf açısından da daha iyidir.  Çünkü birlik beraberlik sağlandıktan sonra maddi ve manevi sorunlar da ortadan kalkacaktır.  Eğer Çoğunluk, azınlıkların haklarını adil bir biçimde vermiyorsa o ülkenin o toplumun adalet anlayışında bir takım meselelerin cereyan etmesi de söz konusu olabilir. Azınlık haklarının ihlal edilmesi veya üvey evlat muamelesi yapması onları vatandaşları gibi görmemesi o ortamda bazı değerlerin yok olmasına sebebiyet verir.


Azınlıkların, çoğunluğa uymaması onlarla bütünleşmemesi ise çoğunluk tarafından doğal olarak hoş görülmez ve azınlıklara karşı bir tavrın ortaya çıkmasına bir nevi ortam hazırlar. Azınlıkların milletleri de o şekilde bilinir ki bu ne kadar doğru bu kısmının da iyice irdelenmesi gerekir çünkü bir kaç grup veya azınlık yüzünden onların uluslarını da o şekilde görmek hangi akla uygunsa o akıldan uzak durmak gerekir. (Bütün genellemeler yanlıştır.)


Demokratik toplumlar genellikle, ülkede geçerli olan yasalara saygı gösterip, azınlık gruplarının topluma entegre olmasına çalışır. Kendilerini toplumun eşit ve özgür bireyleri olarak gören azınlık ise sahip olduğu kültürel değerleri ve kimliğini koruyarak topluma uyum sağlar. Başarılı bir entegrasyon azınlığın eğitim, kültür ve iş ve siyaset alanlarında çoğunluk toplumunun bireyleri ile eşit haklara sahip olması ile gerçekleşebilir.




Hiç yorum yok: