29 Mayıs 2014 Perşembe

Kentel:"Soma'da 301 vatandaşımız Çerkesler gibi öldürüldü"


İstanbul Şehir Üniversitesi Doğu Kampüsü'nün konferans salonunda  üniversitenin Sosyoloji Dükkanı Kulübü tarafından “Çerkes Soykırımı ile Yüzleşmek” isminde bir panel düzenlendi. Panelde söz alan İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Kentel, Soma'da hayatını kaybeden 301 vatandaşımızın da Çerkesler gibi öldürüldüğünü söyleyerek, "Soma'da aylık 1000 liraya çalışan 301 kişi var. Patronları onları köle gibi çalıştırıp gökdelenlerin sahibi oluyor. Birkaç hafta geçti fakat biz Soma'yı unuttuk. İşte bir takım düzenlemeler olacak, sensörler yapılır belki teknik iyileştirmelerde ölümler azalır ama 1000 lira için işçiler çalışmaya devam eder.  Aylık  3000-4000 lira almazlar yine. İşte Çerkesler de bu şekilde öldürüldü. “ şeklinde konuştu.

Panele, Prof. Dr. Ferhat Kentel'in yanı sıra Kafkasya Forumu'ndan Kuban Kural, Tarihçi-Yazar Sadık Müfit Bilge, Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun gibi alanında uzman kişiler de katıldı.  Çerkeslerin tarihi, kökeni, sorunları gibi önemli konuların ele alındığı panelin moderatörlüğünü  Kelemet Çiğdem Türk yaptı.

Her bir konuşmacının 15'er dakikayla söz aldığı panelde konuşmacılardan Prof. Dr. Ferhat Kentel, Çerkeslerin yakın tarihinden bilgiler vererek öğrencilere Çerkeslerin maruz kaldığı soykırımın sosyolojik boyutunu anlattı. Kentel, "Çerkesler yakın zamanda ve geçmişte asimilasyonla karşı karşıya gelmişlerdir. Çünkü ulus devletler genelde homojen bir kimlik isterler. Azınlıkların eritilmesini isterler. Fransa'da da, İtalya'da da Türkiye'de de bunu görmek mümkün. Bu durum Sanayi İnkılabı'yla veya kapitalizmle başlamamıştır. Hala devam ediyor bu tür politikalar. Ulus devlet anlayışında daima ötekilerini asimile etmek söz konusu olmuştur.” dedi.

Panelde söz alan Tarihçi-Yazar Sadık Müfit Bilge ise Çerkeslerin 14. ve 15. yüzyıldaki tarihinden bahsederek, Osmanlı Devleti ile Çerkeslerin siyasi ve kültürel ilişkilerine değindi. Panelde Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun ve Kafkasya Forumu'ndan Kuban Kural da birer konuşma yaptı. Panel öğrencilerin  katılımcılara yönelttiği soru cevap kısmından sonra sona erdi.

Hiç yorum yok: