10 Kasım 2014 Pazartesi

İş cinayetleri ve iş güvenliğine üzerine ...



Türkiye’de son günlerde inşaat şantiyelerinde meydana gelen feci kazalar, İş güvenliği, denetim, teftiş gibi alanlardaki zaafiyeti gündeme getirdi. İstanbul’un farklı ilçelerinden çekilen fotoğraflar inşaatlarda alınamayan önlemleri gözler önüne seriyor. İnşaat şantiyelerinde; ihmallerin yanı sıra, güvenlik kemerinin takılmaması, brandaların olmaması, kaldırımların üzerine yığılan tuğla,taş, çimento gibi inşaat malzemelerin oluşturduğu tehlike, inşaat alanlarındaki kesik elektrik kabloları, sokak aralarındaki vinçlerle kaldırılan demir paketleri, inşaat tahtalarının Sağlam takılamaması, İnşaat ile ana caddeler arasındaki uzun boşluklar, gibi sebepler iş kazalarını da beraberinde getiriyor. 

Mecidiyeköy’deki Torunlar GYO’ya ait rezidanstaki asansörde  10 işçinin hayatını kaybettiği facia, Esenyurt’ta olayda inşaatın 16. katında takılı fileleri söken Metin Boğmalık (22), dengesini kaybederek yere çakılması, Kırşehir’deki TOKİ inşaatında elektrik akımına kapılan mermer işçisi Serkan Aydın’ın hayatını kaybetmesi, Konya’da sıva yaparken Kıyas Kahraman’ın 3 kattan düşüp ölmesi, Kartal’da 8 katlı bir inşaatın en üst katından vinç yardımıyla aşağıdaki kamyona kalas indiren 49 yaşındaki Ahmet Çakmak, bir anda dengesini kaybedip hayata veda etmesi bunlardan sadece bazıları. Aslında eskiden beri bilinen fakat bu vahim kazalardan sonra  tıpkı Soma'da olduğu gibi, herkesin gündemine gelen inşaatlardaki 'facia davetiyeleri', en küçük inşaattan en büyük inşaata kadar, devletin yaptığından özel sektörün yatırımına kadar her yerde var.

Türkiye’de 2002’den beri yaklaşık 14 bin işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. 30 bin kişi de çalışamayacak şekilde sakatlandı. Özellikle 2005 yılından sonra ölümlü iş kazalarında önemli artış görülüyor. 2006 yılında iş kazası sonucu 1.592 işçi hayatını kaybederken 2009’da ölen işçi sayısı 1.171 oldu. 2010 yılında ise 1.444’e, 2011’de ise 1.700’e çıktı. Geçen sene 1.235 işçi kazalarda hayatını kaybederken Türkiye 2014’e bu alanda acı bir rekora koşuyor. İlk 8 ayda ölenlerin sayısı 1.270 oldu. Kamuoyunun dikkatini toplu ölümler çekse de aslında her gün ortalama 5 kişi iş kazalarında hayatını kaybediyor. Teftiş sayısının azaltıldığı dönemde Türkiye ekonomisinin büyümesine bağlı olarak işyeri sayısı ve çalışan sayısı ikiye katlandı. İşyeri sayısı 1,5 milyona, çalışan sayısı 12 milyona çıktı. Bu durumda teftiş sayısının da artması gerekiyordu. Yeterli denetim yapılamamasının en önemli nedenlerinin başında bu alandaki eleman yetersizliği geliyor. 12 milyon işçinin çalıştığı ülkede iş sağlığı ve güvenliği denetimi yapabilecek müfettiş sayısı sadece 216 kişi. Bu alanda denetim yapabilecek 306 kişiden oluşan müfettiş yardımcısı bulunuyor

Hiç yorum yok: