10 Kasım 2014 Pazartesi

Wulff: Bu teröristler sadece Müslüman ülkelerden değil, dünyanın tüm bölgelerinden gelmektedirler.




Almanya İstanbul Başkonsolosluğu’nda Almanya Büyükelçisi’nin ev sahipliğinde yapılan Eugen Bisher Vakfı’nın çıkardığı ‘İslam-Hırıstıyan Sözlüğü’ tanıtım etkliği’ne katılan Almanya Federal Cumhuriyeti 10. Cumhurbaşkanı Christian Wulff, önemli açıklamalarda bulundu. Wulff, ‘Değerler bütününe göre dünyanın en İslami üç ülkesinin Yeni Zelanda, Lüksemburg ve İrlanda’nın olduğunu söyleyerek, İslamiyet’in bu üç ülkede en iyi şekilde uygulandığını belirtti. Wulff ayrıca yapılan bu çalışmanın ABD’deki Washington Üniversitesi’nin iki profesörü tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Çalışma hakkında bilgi veren Wulff, “Profesörler ilk önce Kuran ve Sünnetin devletlerden beklentilerini irdelemişlerdir. Bu çerçevede örneğin sosyal adalet, faizlerin kaldırılması, yolsuzluğa karşı mücadele, hukukun üstünlüğü genel insan hakları, azınlıkların hakları ve çevrenin korunması gibi kavramlar incelenmiştir. Profesörler bir sonraki adımda bunların hangi ülkelerde en iyi şekilde uygulandığını araştırmışlardır. Kriterler bilinince, sonuç tamamen şaşırtıcı olmamaktadır.” şeklinde konuştu.

IŞİD terör örgütünün tüm dünyada korku ve endişe yarattığını kaydeden Wulff sözlerini şöyle sürdürdü, “Teröristler vahşi suçları İslamiyet adına işlemekte ve kendi din devletlerini kurma çabası içindedirler. Bütün bunların daha önce bahsettiğim İslami değerlerle bağdaşması mümkün değildir. Teröristlerin bir dinin adını kötüye kullandıklarını görmek, hiç de zor değildir. Bu teröristler sadece Müslüman ülkelerden değil, dünyanın tüm bölgelerinden gelmektedirler. Böylece dini istismar ederek genç insanların yanlış yönlendirilmesi ve kandırılmaları, küresel boyutta bir sorun haline gelmiştir.  Müslüman bilim insanlarının açıklamalarına göre İslamcı teröristler Kuran ve Sünnete aykırı davranmakta ve İslam’ın en başından itibaren geçerli esaslarını çiğnemektedirler. Bu hususlar özellikle Müslüman ülkelerde açık bir şekilde dile getirilmelidir. Özellikle dini liderlere büyük bir görev düşmektedir. Almanya’daki Müslüman birliklerin bunu sesli ve açıkça dile getirmelerinden ve bu kanaat ile Alman meydanlarında gösteride bulunmalarından memnunum. 

Biz onların yanındayız. Ve birlikte diyalog ve barışçıl beraberlik için mücadele ediyoruz. Çok net bir şekilde şunu söylüyoruz: Ülkemizdeki havra, cami ve kiliselere zarar verilmesine ve saygısızlık edilmesine  göz yummayız. İnsanların inançlarından ötürü hakarete uğramalarına izin vermeyiz. Biz Almanya’da birlikte yaşıyoruz, dini ve kültürel çeşitliliğimizi birlikte şekillendireceğiz.” İfadelerini kullandı.
Avrupa’da 14 milyon aşkın Müslüman’ın yaşadığına  dikkat çeken Wulff,“ Avrupa’da 14 milyon Müslüman yaşamaktadır. Böylece İslamiyet Hırıstıyanlık’tan sonra en büyük ikin dini cemaat halie geldiler. Çoğunluklar azınlıklarla birlikte yaşar, çoğunluk olarak azınlıkların yaşam şekilleri konusunda sorumluluk taşır ve azınlıklar da kanunlara uymak zorundalar.” dedi

Tanıtım etkinliğinde, Almanya 10. Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un yanı sıra  Başkonsolos, Jutta Wolke, Büyükelçi Eberhard Pohl, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mualla Selçuk, akademisyenler, hukukçular ve iş adamları da hazır bulundu.



Hiç yorum yok: