Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin aşçısı ve Mevleviliğin önemli
isimlerinden biri olan Ateşbâz-ı Veli adına bu sene
dördüncüsü yapılan Ateşbâz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin basın toplantısı
Taksim Grand Hyatt İstanbul Oteli'nde düzenlendi. Anadolu Halk Mutfağı Derneği'nin 2010
yılından bu yana Türk mutfağının bilinirliğinin artırılması ve Türk Mutfak algısının
öne çıkartılma amacıyla düzenlediği
Ateşbâz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin ana sponsorluğunu Torku üstlendi.
Ateşbazı
Veli'nin sadece yemek kültüründen oluşmadığını söyleyen Anadolu Halk Mutfağı
Derneği Başkanı Adnan Şahin, "Ateşbazı Veli şu ana kadar hep İstanbul'da kutlandı,
Selçuk Üniversitesi de rektör ve rektör yardımcısıyla gelerek katkı yaptı. Ümit
ediyoruz ki gelecek günlerde sadece anma töreni veya ödül töreni değil de bir
bianelle ya da büyük bir panelle düşlenen Ateşbazı Veli'yi gerçekleştireceğiz.
Sadece ahçılığın değil burada verilen asıl mesaj insanların pişmesidir.
Çünkü tüm insanlar, tüm mevleviler, tüm sufiler ilk önce ahçılığın
kazanından geçerler, oradaki mesele sadece yemek pişirmek değildir. Başka bir
ulviyetten bahsediliyor. Onun altını doldurabilecek bir organizasyon yapılması
gerekiyor."dedi
İlk kez kendi toprakları olan Konya’da gerçekleştirilecek
Ateşbâz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin İstanbul basın tanıtım toplantısına
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuk Üniversitesi Rektörü Hakkı Gökbel,
Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin'nin yanı sıra çok sayıda
davetli katıldı.
Toplantıda
bir konuşma yapan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da katılımcılara teşekkür
ederek, "Ateşbazı Veli'nin pişirdiği aşa, aynı zamanda aşkını da katmış
bir aşçımız. Dünya genelinde baktığınızda türbesi yapılmış tek aşçıbaşı. Aynı
zamanda da ilim irfan sahibi bir maneviyat eri." şeklinde konuştu. Selçuk Üniversitesi Rektörü Hakkı Gökbel ise
"Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi, Gastronomi Bölümü elinden
geldiği kadar mutfak sanatları alanında katkıda bulunmaya çalışan bir
üniversite bu Yüzden Ateşbazı Veli konusu bize cazip geldi." açıklamasında
bulundu
Yapılan basın açıklamasından
ardından konuklara çeşitli ikramlar sunulduktan sonra program sona erdi.
Etkinlik kapsamında
Türkiye'nin ve önde gelen aşçıları Konya'da buluşacak. Selçuklu ve
Mevlevi mutfak kültürünün günümüze ulaşan örneklerinin sergileneceği programda,
Anadolu'da hizmet veren, kendi yöresi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiş
kişi, kurum ve kuruluşlara Konya Dedeman
Otel’de 30-31 Ekim tarihlerinde farklı
kategorilerde başarı ödülleri
verilecek.
KUTU…
Âteşbâz-ı Velî gerçek adıyla Yûsuf bin İzzeddin,
Mevlana’nın aşçısı ve Mevleviliğin önemli isimlerinden birisi olarak biliniyor. 12. yüzyılda adına Konya'da bir türbe
yapılmıştır. Ateşbaz Veli'nin türbesi Konya'nın batısında, Havzan semtinde
bulunuyor. Mevlevilikte mutfak, "aşhane" olmasının yanı sıra,
kişilerin temel eğitimlerinin yapıldığı yer olarak da ayrı bir önemi var.
Mevlana zamanında bu
önemli görevi Ateşbaz Veli yerine getiriyordu. Ateşbaz, ateşle oynayan
demektir. Onun Mevlana ve Mevleviler arasında önemli bir yeri vardır. Ateşbaz
makamı bir terbiye ve eğitim makamıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder