10 Kasım 2014 Pazartesi

Türbesi yapılan ilk aşçı Ateşbâz-ı Veli adına yapılan mutfak ödülleri sahiplerini buluyor.





 Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin aşçısı ve Mevleviliğin önemli isimlerinden biri olan Ateşbâz-ı Veli adına bu sene dördüncüsü yapılan Ateşbâz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin basın toplantısı Taksim Grand Hyatt İstanbul Oteli'nde düzenlendi.  Anadolu Halk Mutfağı Derneği'nin 2010 yılından bu yana Türk mutfağının bilinirliğinin artırılması ve Türk Mutfak algısının öne çıkartılma amacıyla  düzenlediği Ateşbâz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin ana sponsorluğunu Torku üstlendi.

Ateşbazı Veli'nin sadece yemek kültüründen oluşmadığını söyleyen Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, "Ateşbazı Veli şu ana kadar hep İstanbul'da kutlandı, Selçuk Üniversitesi de rektör ve rektör yardımcısıyla gelerek katkı yaptı. Ümit ediyoruz ki gelecek günlerde sadece anma töreni veya ödül töreni değil de bir bianelle ya da büyük bir panelle düşlenen Ateşbazı Veli'yi gerçekleştireceğiz. Sadece ahçılığın değil burada verilen asıl mesaj insanların pişmesidir.  Çünkü tüm insanlar, tüm mevleviler, tüm sufiler ilk önce ahçılığın kazanından geçerler, oradaki mesele sadece yemek pişirmek değildir. Başka bir ulviyetten bahsediliyor. Onun altını doldurabilecek bir organizasyon yapılması gerekiyor."dedi

İlk kez kendi toprakları olan Konya’da gerçekleştirilecek Ateşbâz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin İstanbul basın tanıtım toplantısına Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuk Üniversitesi Rektörü Hakkı Gökbel, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin'nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. 

Toplantıda bir konuşma yapan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da katılımcılara teşekkür ederek, "Ateşbazı Veli'nin pişirdiği aşa, aynı zamanda aşkını da katmış bir aşçımız. Dünya genelinde baktığınızda türbesi yapılmış tek aşçıbaşı. Aynı zamanda da ilim irfan sahibi bir maneviyat eri." şeklinde konuştu. Selçuk Üniversitesi Rektörü Hakkı Gökbel ise  "Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi, Gastronomi Bölümü elinden geldiği kadar mutfak sanatları alanında  katkıda bulunmaya çalışan bir üniversite bu Yüzden Ateşbazı Veli konusu bize cazip geldi." açıklamasında bulundu

Yapılan basın açıklamasından ardından konuklara çeşitli ikramlar sunulduktan sonra program sona erdi. 

Etkinlik kapsamında  Türkiye'nin ve önde gelen aşçıları Konya'da buluşacak. Selçuklu ve Mevlevi mutfak kültürünün günümüze ulaşan örneklerinin sergileneceği programda, Anadolu'da hizmet veren, kendi yöresi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiş kişi, kurum ve kuruluşlara  Konya Dedeman Otel’de 30-31 Ekim tarihlerinde farklı  kategorilerde  başarı ödülleri verilecek.









KUTU…

Âteşbâz-ı Velî gerçek adıyla Yûsuf bin İzzeddin, Mevlana’nın  aşçısı ve Mevleviliğin  önemli isimlerinden birisi olarak biliniyor.  12. yüzyılda adına Konya'da bir türbe yapılmıştır. Ateşbaz Veli'nin türbesi Konya'nın batısında, Havzan semtinde bulunuyor. Mevlevilikte mutfak, "aşhane" olmasının yanı sıra, kişilerin temel eğitimlerinin yapıldığı yer olarak da ayrı bir önemi var.
 Mevlana zamanında bu önemli görevi Ateşbaz Veli yerine getiriyordu. Ateşbaz, ateşle oynayan demektir. Onun Mevlana ve Mevleviler arasında önemli bir yeri vardır. Ateşbaz makamı bir terbiye ve eğitim makamıdır.


Hiç yorum yok: