5 Nisan 2015 Pazar

Almanya erkek civcivleri öğütmeyen ilk ülke olacak

Almanya 2017'den itibaren yumurta endüstrisinde civcivleri canlı canlı öğütme makinesine göndermeyen ilk ülke olacak. Sadece Almanya'da her sene 45 milyon erkek civcivin doğar doğmaz öldürüldüğü hesaplanıyor. Almanya Tarım Bakanı Christian Schmidt, döllenmiş yumurtaların cinsiyetini tespit edebilen ve henüz yumurta içindeki civciv gelişmeden erkek olanını kuluçka yerinden ayıran bir teknolojiye dayanarak bu kararı aldıklarını açıkladı.

Erkek civcivlerin kısacık yaşamı, dünyanın hemen her tarafında yumurta endüstrisi tarafından gizlenen bir standarttır. Dişi civcivler daha sömürülebilir olduğu için yumurtası ve eti para getireceği için sağ tutulur, erkek civcivler ise "işe yaramadığı" için doğar doğmaz öğütme makinesinde parçalanır. Türkiye'de ileri teknoloji kullanan tavukçuların da bu yönteme başvurdukları, bu makinelere sahip olmayan işletmecilerin ise erkek doğanları bidon veya poşetlere kapatarak boğdukları geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme gelmişti.
 

 
Bu tür acımasız toplu imha yöntemleri pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de yasal.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği sözcüsü Güray Tezcan "Yeni teknoloji sayesinde hayvanların kurtulduğu algısı yanlış; hayvanlar uzun süredir toprak yerine teknolojiyle tasarlanan büyük üretim bantlarında doğuyor ve teknolojik öğütme makinelerinde öldürülüyordu. Bilim-teknolojinin canlılara getirdiği faydalar, şu güne kadar verdiği zararları anca karşılar." dedi. 

Feminist Hayvanlar grubundan Semra Karasu ise "Öğütme makinesinin olmadığı bir yumurta üretim ortamında da hayvanlara yine yalnızca kadınlıkları sömürülebildiği kadar yaşam şansı tanınacak. Günümüzün piyasa koşullarında, dişi hayvanın bedeni esir alınamadan, doğurganlık kötüye kullanılamadan peynir, sahanda yumurta veya dondurma elde edilemez." dedi.

Almanya'nın erkek civciv kararının AB ülkelerinde ve AB uygulamalarını örnek alan Türkiye'de nasıl yankı bulacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Hiç yorum yok: