21 Nisan 2015 Salı

Nöbet tutan esnaf da hırsızları engelleyemedi

İstanbul Bağcılar’da son aylarda artan soygunlar, bu kadar da olmaz dedirtiyor. Göztepe Mahallesinde son bir ayda aynı sokakta 20 işyeri soyuldu. Üstelik bu hırsızlıkların büyük kısmı gündüz yapıldı. Polisten bir sonuç alamayan esnaf, kendisi nöbete başladı. Ancak bu da hırsızlık olaylarını durdurmaya yetmedi.


Bağcılar Göztepe Mahallesi’ndeki esnaf, son aylarda artan hırsızlık olaylarından dolayı çaresiz durumda. Sadece son bir ayda 20 işyeri soyulurken, hırsızlar, gece-gündüz demeden soygunlarına devam ediyor. Mağdur esnaflardan İmdat Demirel, “Güpegündüz hırsızlık yapılıyor. Karanfil sokakta ekmeğini kazanmaya çalışan insanlar tüm kazançlarını hırsızlara kaptırıyor. Her iki-üç günde bir hırsızlık olayları olmasına rağmen polis bu duruma ilgisiz kalıyor. Göztepe’de rahat rahat çalışamıyoruz.” diye tepkilerini dile getirdi.
Bağcılar’ın Göztepe semtinde hırsızlık vakalarının son iki üç ayda arttığını belirten esnaf Demirel, tekstil atölyesinin kapısının önünden mallarının çalınmasına isyan ediyor. Polislerin artan hırsızlıklar karşısında ilgisiz kaldığını söyleyen Demirel, “Tekstil atölyemizin kapısının önünden hırsızlar gelip sabah 10-11 sularında mallarımızı alıp gidebiliyorlar. Son olarak benim 18 bin TL değerindeki tişörtlerim çalındı. Beş ay önce de Sefaköy’de aracım çalınmıştı.” dedi.
Polisleri arayıp durumu izah ettiklerinde “İlgileneceğiz” dendiğini anlatan Demirel, “Fakat bir netice alamıyoruz. Hırsızların peşine düşmüyorlar. Kamera görüntülerini gösteriyoruz, bunun gibi onlarca dosya var elimizde diyorlar.” siteminde bulundu. Hırsızlar yüzünden huzursuz bir ortamda çalıştıklarını ifade eden Demirel, “Esnaf iki-üç günde bir hırsızlık olaylarına maruz kalıyor. Geçen hafta bir bayan tezgahtar hırsızlara engel olmak isterken darp edildi. Onlar için gündüz veya gece fark etmiyor.” ifadelerini kullandı.
ÇALINTI ARAÇLARLA GELİYORLAR
Hırsızların çalıntı araçlarla gelip mallarını gasp ettiğini vurgulayan Demirel, işyerine gelen mallarının içeriye taşınırken gasp edilmemesi için tedbir aldıklarını belirtti. Demirel, şöyle konuştu: “Normalde iki kişilik bir iş olmasına rağmen beş çalışanla araçlara mal yükleyip boşaltmak zorunda kalıyoruz. Böyle olunca da tekstil işimizden oluyoruz. Her an malları çalabilirler diye tedirgin bir durumdayız. Birkaç dakika içinde malı alıp götürüyorlar. İşimiz var çok şükür; ama kazancımızı da hırsızlara kaptırıyoruz. Zaten şu an büyük bir işsizlik var, bir de hırsızlar başımıza musallat oldu. Son üç ayda hırsızlıklarla boğuşmaya başladık.”
Bir diğer mağdur esnaf Sami Şahbudak ise yakalanan hırsızların kısa süre içinde serbest kalmasına dikkat çekiyor. Hırsızlar yüzünden kendilerine artık firmalar tarafından mal verilmediğini belirten Şahbudak, “Polislerin hırsızları yakalaması da bir şey değiştirmiyor aslında. En çok birkaç ay içeride yatıyorlar. Sonra çıkıyorlar. 60-70 bin TL ceplerinde kâr kalıyor.” diyor. Cezaların çok hafif olduğunu söyleyen Şahbudak, “Bu tür hırsızlıklar yüzünden firmalar da artık bize mal vermiyor. Bize olan güvenleri zedeleniyor.” diye konuştu.
Bağcılar’daki tekstil firmasından iki ay önce 380 bin TL değerinde malının çalındığını söyleyen mağdurlardan Mehmet Durmuş, “150 çuval mal götürdüler. Bir kısmını suçüstü yakaladık. Hırsızlar yakalandı; ama serbest kaldılar yine.” dedi.
HIRSIZLAR YÜZÜNDEN İŞİ GÜCÜ BIRAKTIK
30 bin lira değerindeki çocuk bezi ve deterjan ürünlerinin çalındığını ifade eden ve adını vermeyen başka bir esnaf da yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bizim işyerinde 4 tane güvenlik görevlisi olmasına rağmen 30 bin TL değerinde malımı çaldılar. Görevliler kovalamışlar; ama ara sokaklara dalıp kaybolmuşlar. Emniyet ekipleri diyor ki bu işin üstündeyiz. Ama bir sonuç çıkmıyor ortaya. Buradaki esnafların hepsi işini gücünü bırakmış bu hırsızları konuşuyor. Ayıptır günahtır. Muhtarlar mı çözer, polis mi çözer, jandarma mı çözer bu işi! Ne yapmalıyız, bilemiyoruz.”

Hiç yorum yok: