21 Nisan 2015 Salı

Kadıköy’de hasta ve çürük ağaçlar tedavi ediliyor

İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden Kadıköy’deki asırlık ağaçlar, tedavi ve özel bakımla çürümekten kurtuluyor. Bir yandan yaşlı ağaçların gövdelerinde oluşan hastalıklı bölgeler temizlenirken diğer yandan da ağaçlar mantar ve böceklere karşı ilaçlanıyor. Çürük ağaçların bakımıyla, muhtemel devrilmelerin de önüne geçiliyor.


Kadıköy’de hasta ve çürük ağaçlar tedavi ediliyorKadıköy Belediyesi yeşile ve ağaca sahip çıkarak Göztepe, Suadiye ve Bostancı gibi merkezî semtlerde hasta ve çürüyen yüzlerce asırlık ağacın tedavi ve pansumanını yapıyor. İlçe sakinlerinin çalışmalarını takdirle karşıladığını belirten Kadıköy Park ve Bahçeler Müdürü Erol Yılmaz, vatandaşların kendi bahçelerinde yaşam alanları bırakmaları gerektiğinin altını çizdi. Oksijen deposu niteliğindeki ağaçlara gerekli bakım yapılmadığı takdirde ömürlerinin kısalacağını ifade eden Yılmaz, “Yaklaşık beş seneden beri böyle bir çalışma yürütülüyor. Genelde kış döneminde ağaçların yapraklarını döktüğü yani uyku zamanında belli sayıda ağacın tedavisi yapılabiliyor. Yakın zamanda bu projenin bitirilmesini planlanıyoruz.” dedi. Ağaçların restore ve tedavisi canlılardaki ameliyatlara benziyor.  Uygulamalar kontrol mühendisi eşliğinde yapılıyor.  Yılmaz, “Ağaçlar yerüstünde  çok sıkışık ortamlara bırakıldığı için gövdelerinde çürümeler, mantarlaşmalar olabiliyor. Geçmişteki gibi sıkıntıların ve risklerin  yaşanmaması için bu ağaçlara müdahale edilmesi gerekiyor.” diyor.

Kent hayatında ağaçların ömürlerinin daha fazla olması için böyle bir proje yapmaya karar verdiklerini dile getiren Yılmaz, Fransa ve İtalya gibi bazı Avrupa ülkelerinin de birlikte çalışma talebinde bulunduğunu ifade etti. Göztepe, Suadiye ve Bostancı’da ağaç tedavi işlemlerinin devam ettiğini söyleyen ziraat mühendisi Serpil Bayram ise Kadıköy genelinde 2000-3000 ağacı daha restore edeceklerini belirtti. İlçe sokakları arasında bakılması gereken, yara almış ve çürük ağaçlar üzerinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bayram, şöyel konuştu: “Biz her yıl ağaçların çürümüş kısımlarını restore ediyoruz. Fırtına, kar ve yıldırım gibi sebeplerden dolayı ağaçlarda yaralar oluşuyor. Yaraları kapanmayan ağaçlar hastalanır veya kurur. Bizim burada yaptığımız işlem ağaçların yaralarını tedavi edip kapatmak. Ağaç tedavisine öncelikle kovuk ve yara ağızlarında bulunan böcek ve mantar tahribatına maruz kalmış dokuların sterilize edilmiş keskin aletlerle temizlenmesiyle başlıyoruz.” 

Kovuk ve yara yüzeylerini ilaçlayıp temizleme işleminden sonra hava ile temasın kesilmesi için kovuk yüzeyi ve yaralar macunla kaplanıyor. Bu işlemle yaranın hava ve her türlü zararlılarla teması  kesilmiş oluyor. Bayram, kovukların gerekirse yalancı dolgu malzemesi ile doldurulabildiğini de kaydederek, “Kovuklar temizlendikten sonra paslanmaz tel örgü ile kapatılarak, paslanmaz çivilerle ağaca monte edilmektedir. Tel örgünün üzeri uygun maddelerle kapatılıyor.” diye konuştu. Geçtiğimiz senelerde restore edilen ağaçların sağlıklı olarak hayatiyetini koruduğunu da sözlerine ekleyen Serpil Bayram, vatandaşların da ağaçlar konusunda duyarlı olması gerektiğini kaydetti.

Hiç yorum yok: