6 Mart 2015 Cuma

Bağcılar'daki kentsel dönüşümde vatandaşa sözleşme baskısı


İstanbul Bağcılar'daki Demirkapı Mahallesi'nde yer alan Albayrak Sitesi, Mayıs 2013'de 6306 sayılı ‘Afet Yasası' kapsamında ‘riskli alan' ilan edildi. 3 bine yakın kişinin yaşadığı sitede Kiptaş ve Bağcılar Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi vatandaşlardan tepki topluyor. Site sakinlerine belediye tarafından imzalatılmak istenen sözleşmeler site sakinlerini ayağa kaldırdı. Belediye tarafından sitede yer alan 735 haneye imzalamaları için gönderilen sözleşmelerde mülk sahipleri yapım bedeli olarak 50 bin TL borçlu çıkarılıyor. Yapılmak istenen yeni projede sözleşmeyi imzalayan hak sahiplerine verilecek 716 daire haricinde 272 daire ve 500 metrekare ticaret alanı ise Kiptaş'a kalacak. Avan projesi bile yapılmayan yeni konutlarda haklarının belirsiz olduğuna dikkat çeken site sakinleri yapım süresi ve cezai şart hükümlerinin belirsiz olduğu sözleşmeleri imzalamayacaklarını belirtiyor. Vatandaşlar, Bağcılar Belediyesi tarafından evlerin elektrik, su ve doğalgazlarının kesileceğini belirten anonslarla tehdit edildiklerini söylüyor.

Albayrak siteleri projesinde ciddi bir rantın olduğunu ve sözleşmeyi imzaladığı takdirde elindeki yasal haklarının da gideceğini belirten site sakinlerinden Hanife Ortatep,  evlerinin yıkıldıktan sonra yerine yapılacak dairenin ne ölçüde olacağını bilemediklerini söyledi. Mevcut evlerinden memnun olduklarını ifade eden Ortatepe, “Benim 80 metre karelik bir dairem var onun yerine kentsel dönüşüm adı altında 50-60 metrekarelik bir daire yapabilirler. Sözleşmeyi imzaladığım zaman da herhangi bir hak talebinde bulunamayacağım ve itiraz hakkımız da olmaz. Bunun garantisi olmadığı için sözleşmeyi neden kabul edeyim.  İnsanlar imzalamazsa Kiptaş imar tadilatına gidemez. Sulukule’de olduğu gibi burada ciddi bir rant var. Albayrak sitesinde insanların evini yıkıp yüksek meblağda rant elde etmek istiyorlar.” şeklinde tepkisini dile getirdi

.Söz konusu sözleşmenin ucu açık olduğunnu ve imzalamak istemeyenlerin tehdit aldığına dikkat çeken diğer bir site sakini Tamer Aydın ise, yapılan projeye göre yeni yapılacak daireler için mülk sahiplerinden  50 bin TL alınacağını ve buna kimsenin sıcak bakmadığını savundu. Aydın,” Kentsel dönüşüm kapsamında bize yeni evler yapmıyolar, anahtarlarınızı verin nereye giderseniz gidin diyorlar. Evimizi yıkayacaklar yerine yeni bir ev yapacaklar bunun karşılığında gücü yetmeyenler dahil herkesden 50 bin TL alacaklar. Bizimle yapılan sözleşmenin ucu açık. İnşaat başladıktan  sonra dairenle ilgili herhangi bir hak talebinde bulunmayacaksın. İşin kötü tarafı da sözleşmeyi imzalamayanlar belediyenin zabıta ekipleri tarafından, ‘doğalgazınızı, elektriğinizi, suyunuzu keseriz’ şeklinde sık sık tehditlere maruz kalıyor”dedi

Albayrak Sitesi eski yöneticisi, Mehmet Şirin Sonkur: Kentsel dönüşüm çerçevesinde milletin malını nasıl alırım hesabı var. şu anki daireler 80 m2 yeni projeye göre 77 m2 yapacaklar.  Belediyeye 250 dilekçe yazdık.  Kentsel dönüşüm yüksek maliyete yapıldığı için biz kendimiz müteahhit getirdik 50 bin TL vermemek için, 30-35 bin TL’ye yapması için. Belediye başkanı getirdiğim müteahhidi yanımda biz işi bitirmek üzereyken başkasının gelip o işin içine çomak sokması etik midir ? diyerek onu tehdit etti.
Bağcılar Belediyesi’ne bağlı zabıtalar Sık sık gelip Sitenin etrafında anonslar yapıyorlar.  Geçen hafta zabıta ekipleri geldi, ‘Bir hafta içinde Sözleşmeyi imzalayıp taşınmazsanız burden elektriğinizi, suyunuzu, doğalgazınızı keseriz diye anonslar çektiler.  Belediye elini çekerse evimizden biz müteahhit bulup kendimiz yıkarız, daha uygun fiyata. KİPTAŞ’ın yapacağı fiyatının yarısından daha az bir fiyata yapar bizim getireceğimiz müteahhit. Fakat Belediye diyor ki resmen kendinizi bize teslim edin.  

Site sakinlerinin yazdıkları dilekçelerde de “Biz daire sahiplerin iktisadi durumu ve sosyal yaşantısını dikkate almayan, görüşlerine başvurulmayan hiçbir sözleşmeyi Kabul etmeyeceğiz. Olası deprem riski nedeniyle dönüşüm uygulamasına konu olan yerleşim alanımızın ve konutlarımızın, yenilenmesini geciktirici tutumlarından Bağcılar Belediyesi vazgeçmelidir. Bizim lehimize olabilecek biçimde başka yapımcı firmaların da teklif getirmesine kamusal yetkilerini kullanmak suretiyle engel olmamalıdır.  Bağcılar Beleidyesi tarafından önerilen sözleşme aşağıdaki nedenlerle yetersiz ve aleyhimizedir. Bu tür uygulamalardaki sözleşme formatlarıyal uyumlu değildir. Teknik şartname ve Avan Proje içermemektedir. Yapım süresi ve cezai şart hükümleri belirsizdir. Sözleşmede hak sahiplerine verilecek olan 716 daire haricinde fazladan 272 daire ve 500 m2 ticaret alanı öngörülmektedir. Fazladan üretilecek olan bu bölümler yapımcı firma KİPTAŞ’a ait olacağı belirtilmektedir. Aynı zamanda yapım bedeli olarak her kat sahibine 50.000 TL nakdi para istenmektedir. Bu hükümler açıklıkla göstermektedir ki, bizlerin hayatını kolaylaştıran değil yeni yükler getiren muhtevadadır. Rant peşinde değiliz ve rant hayali de kurmuyoruz. Parkıyla, otoparkıyla, bahçesiyle, konutuyla sağlıklı ve güvenilir bir yerleşkeye sahip olma amacı taşıyoruz. Kamu kurumlarından beklentimiz bu amacın gerçekleşmesinde engelleyici, sınırlayıcı ve geciktirici değil, yapıcı ve katkı veren davaranışlarda bulunmaktadır.” Ifadeleri yer aldı.

Hiç yorum yok: